De verschillende specialisaties van een advocaat

De wet is heel erg uitgebreid en kan erg complex zijn, daarom is er voor advocaten een breed scala waar ze zich op kunnen richten. Op deze manier blijft het ook behapbaar voor advocaten om zich ergens in te specialiseren. In dit blogartikel nemen we je mee in twee rechtsgebieden waar een advocaat zich in kan specialiseren: vreemdelingenrecht, bestuursrecht en familierecht. 

Vreemdelingenrecht

Vreemdelingenrecht omvat de regelgeving voor personen die naar Nederland willen komen en hier een lange of kortere tijd willen blijven vanwege verschillende redenen, zoals familie, studie of werk. In dit soort gevallen kan het slim zijn om een immigratie of verblijfsvergunning advocaat in te schakelen. Of het nu gaat om het aanvragen van een machtiging voor een voorlopig verblijf of het verkrijgen van een verblijfsvergunning, een advocaat kan je hier goed bij ondersteunen. De advocaten die gespecialiseerd zijn in dit rechtsgebied zorgen ervoor dat deze aanvragen soepel verlopen. 

Bestuursrecht

Als het gaat om bestuursrecht, gaat dit over alle beslissingen die door de overheid genomen worden. Beslissingen van de overheid kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Om deze reden is het belangrijk om snel te handelen en een advocaat in te schakelen wanneer er een beslissing van de overheid ontvangen wordt waar je het niet mee eens bent. Binnen bestuursrecht zijn er verschillende expertises waar advocaten zich in kunnen specialiseren. Denk hierbij aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), wanneer DUO bijvoorbeeld vindt dat iemand niet aan de nationaliteitseis voldoet en hierdoor niet in aanmerking komt voor studiefinanciering, kan een bestuursrecht advocaat ondersteunen bij het maken van bezwaar.

Familierecht

Een advocaat die zich specialiseert in familierecht kan op verschillende gebieden helpen die te maken hebben met de relatie tussen bepaalde personen. Er zijn heel veel zaken die vallen onder het familierecht, denk hierbij aan echtscheidingen, partneralimentatie, uithuisplaatsing en adoptie. Een advocaat gespecialiseerd in familierecht kan mensen in deze situaties helpen door ze juridisch advies te geven en ze bij te staan in verschillende juridische procedures. 

Scroll naar boven